maanantai 20. lokakuuta 2014

Siniristipaita

Nyt on  kyllä ihan pakko vähän hehkuttaa heti alkuun, jos et jaksa lukea koko tarinaa. Nimittäin mä sain sen! Sinivalkoisen Suomen Mestarin paidan ja kultaisen SM-mitalin!
 
Kuva: Kosti Koistinen
 
Palataanpa kuitenkin vähän taaksepäin. Sunnuntaina 19.10.  kisattiin siis Tampereella cyclocrossin Suomen Mestaruuksista. Matkaan lähdettiin Oulusta ihan kivan kokoisella joukkuueella; 6 kuskia ja kaksi huoltajaa oli matkassa. Oli melko  luksusta lähteä reissuun, kun Ovaskan Kimmo oli hoitanut kaikki käytännön järjestelyt majoituksista alkaen ja pyöräkin haettiin kotiovelta jo perjantaina. 
 
Matkaan lähdettiin siis lauantaiaamuna hyvissä ajoin ja perillä Tampereen Kaukajärvellä crossiradan tuntumassa oltiin kolmen aikoihin iltapäivällä. Radanrakennus oli vielä vähän kesken, mutta onneksemme yksi radanrakennusmestareista lähti tutustuttamaan meitä kierrokselle. Ensijärkytyksestä päästyäni ja muutaman treenikierroksen jälkeen rata alkoi vaikuttamaan lopulta ihan crossiradalta ja vieläpä ihan kohtuullisen mukavalta sellaiselta. Ajolinjat hiottiin erääseen lehtiä täynnä olevaan nousuun huolella kuntoon ja hyvillä mielin jätettiin rata odottamaan seuraavan pävän kisaa.
 
Yön aikana säätyyppi muuttui kuivasta pikkupakkasesta kovaan vesisateeseen ja plusasteisiin, ihan kuten oli ennustettukin. Järjestäjillä on ilmeisesti yläkertaan päin välit kunnossa, kun saivat lajinomaisen säänkin niin hienosti järjestymään :)
 
Rataan pääsi tutustumaan yhden kierroksen ajan tunti ennen omaa starttiamme. Edellispäivän huolella mietityt ajolinjat sai heittää heti kättelyssä menemään. Vesisade oli muuttanut monet osuudet radasta mutalammikoiksi. Juoksuesteitäkin oli lisätty radalle ja täten edellispäivänä huolella harjoiteltuun nousuun  pakotettiin ottamaan jalat alle pyörän sijasta.
 
Kelonevan Aku näytti mallia mistä kannattaa ajaa.
Oikealle ajolinja pistettiin mieleen.
Kuva: Kosti Koistinen
 
Vesisade taukosi juuri ennen lähtöämme ja saimme odotella kuivina starttipaukkua. Lopulta startti pamahti. Radan kunnosta huolimatta yksi taktiikka oli ja piti: paukusta kärkeen ja ensimmäinen kovapohjainen nousu ylös kärjessä; tekniselle osuudelle oli päästävä ensimmäisenä. Kammohapot jalkoihin siis heti ensimmäisessä nousussa. Eroa tulikin mäen kinkaman päälle muihin naisiin jo ihan kivasti, mutta Törmäsen Rosa kerkesi vielä mutaisessa lehtinousussa kuittaamaan ohitseni. Minä kun yritin ajaa nousun ylös, pyöräkisoissahan sitä oltiin!
 
Juosten kuitenkin näköjään mentiin nopeampaa. Rosa jatkoi puolikierrosta kärjessä minun peesaillessa toisena ja tasaillessa starttimäen jalkahapotusta. Seuraavalla mutapätkällä kuitenkin jo tuntui, että NYT. Ja niin sitä mentiin. Kaasu pohjaan ja ohi! Eroa alkoikin pikkuhiljaa tulla seuraaviin.
 
Taktiikaksi muodostui pian hakea ajolinjaa mahdollisimman vähän ajetuista radan kohdista. Tämä tarkoitti eräällä nurmikko-osuudella sitä, että ajoin radalla aivan merkkausnauhaa hipoen. Kerran ohjaustanko leikkasikin nauhan toiselle puolelle ja heitti pyörän poikittain radalle. Pieni peruutus, tangon vapautus ja taas mentiin, kärjessäkin pysyin, vaikka naisia pääsikin tässä taas kantaan kiinni.
 
Mutaakin lensi välillä.
Kuva: Kosti Koistinen
Toisesta kierroksesta alken olin lehtimutanousussa ensimmäistä kierrosta viisaampi. Pyörä olalle ja juoksulla aina radan korkeimpaan kohtaan asti. Keskiviikkona "viimeistelytreenissä" minulta kysyttiin olenko harjoitellut pyörä olalla juoksua. Vastasin, että; "en ole, tuleepa millainen mäki hyvänsä niin minähän työnnän pyörän ylös". Hah! Enpä tiennyt mitä tuleman pitää. Onneksi ruuvasin juomapullotelineen kuitenkin neuvojen mukaan irti. Ja pyörä olalla meno sujui ihan mukavasti.  Painovoima hoiti onneksi alaspäinmenon mukavasti pyörän selässäkin, vaikka tarkkana liukkaassa mudassa saikin olla.
 
Muta lensi välillä. Ajolinja pysyi muistissa.
Kuva: Petteri Pyrrö
 
Mutaisimman osuuden jälkeen tuli juurakkoa; kaasua lisää, vauhtihan korjaa virheet! Juurakon jälkeen pikku mutkat hiekalla. Näitä onneksi harjoteltiin edellisenä päivänä. Hyvin meni! Kivaa! Sitten vähän tempoa. Taas vähän mutaa ja taas tempoa! Pitkällä suoralla sai heittää itsensä tempoasentoon, jee! Tuttua ja turvallista! Sitten  juoksuesteitä nurmikolla, nämähn mää osaan, kunhan eivät ole alamäkeen. Ekat tuplaesteet menivät aina kivasti ja vauhdikkaasti, toiset hitaammin. Raskasta vääntöä! Taas vähän nurmea ja uudelle kierrokselle taas!  Ero takana tuleviin kasvoi mukavan tasaisesti.


Hiekassa heitettiin parit mutkat.
Kuva: Jari Ollila
Kolmen kierroksen jälkeen soiteltiin jo kierroskelloa. Mitä ihmettä? Nytkö tämä hauskuus jo loppuu? Viimeinen kierros edellisten tapaan, mutta vähän varovaisemmin, nyt piti varmistella, välimatkaa taaksepäin oli turvallisesti ja määhän olin nyt voittamassa! Maalisuora tuli lopulta tosi nopeasti vastaan. Ja mä sain tehdä sen; ajaa ilman käsiä maaliin! Oon siis todistettavasti Suomen nopein mudassa, nurmikolla, hiekassa, ja ties millä- ajaja. Täähän oli ihan oikeeta crossia! :) Kovia nimiä jäi taake, joten oon kyllä tosi tyytyväinen ja iloinen:)
 
Lopuksi vielä erityis kiitos Oululaiselle krossikommuunille. Ilman joka keskiviikkoista kivaa, eli keskiviikkokrosseja tuskin olisin seisonut korkeimmalla korokkeella, mutta nytpä pääsin hyppäämään sinne! Kiitos!
 
2. Maija Rossi 1. Minä ja tuuletukset 3. Pia Pensaari
Kuva: Jari Ollila

2 kommenttia:

  1. Huikea homma, onnittelut Suomen mestarille!

    VastaaPoista
  2. Huippuhomma ja onnittelut vielä kerran!
    Koitetaan hoitaa myös ens syksylle hyvät treenipuitteet että sullakin paita saa säilyä garderoobissa :)

    VastaaPoista